Onze missie en visie

Waar wij voor staan

De Omnibus werkt vanuit vier kernwaarden. Zij vormen de basis van ons handelen en zijn zowel voor de ontwikkeling van de kinderen als voor de teamleden leidend.

Vertrouwen

Er is een veilig klimaat waarin we uitgaan van verschillen en je écht gezien wordt.
We vinden het belangrijk dat kinderen graag naar school komen en zich daar veilig voelen. Daarom streven we ernaar ons onderwijs zo in te richten dat elk kind zich competent voelt. Daar waar kinderen vertrouwen hebben in zichzelf en de ander en hun eigen gedrag leren kennen, komen ze tot ontwikkeling op alle gebieden.

Verbinding

We leren van en met elkaar, waarbij gesprek, spel, werk en viering centraal staan.
In onze stamgroepen zitten kinderen van drie opeenvolgende leerjaren bij elkaar. De leeftijdsverschillen zorgen ervoor dat ze van en met elkaar kunnen leren. De oudsten in de stamgroep hebben een voorbeeldfunctie voor de middelsten en de jongsten. Elk kind komt opvolgend in de rol van jongste, middelste en oudste en leert daardoor de structuren in de stamgroep goed kennen. Dit van en met elkaar leren gebeurt aan de hand van de basisactiviteiten die centraal staan in het jenaplanonderwijs: gesprek, spel, werk en viering.

Verbinding d.m.v. gesprek
Op de Omnibus vinden allerlei soorten gesprekken plaats waarbij kinderen hun sociale en communicatieve vaardigheden oefenen door ervaringen te delen, te luisteren, vragen te stellen, te wachten op hun beurt, hun mening te vormen en samen te overleggen. Burgerschap speelt hierin een belangrijke rol. In de groep vinden deze gesprekken meestal plaats in de kring die een veilige omgeving voor kinderen vormt. Tevens vinden er kindgesprekken plaats waarbij de stamgroepleider met het kind in gesprek gaat over zijn/haar beleving en ontwikkeling. Ook wordt het kind, samen met de ouder, betrokken bij de startgesprekken en de rapportgesprekken. Het gesprek gaat immers over het kind dus vinden wij het belangrijk dat het kind hierin ook zelf zijn/haar stem kan laten horen.

verbinding d.m.v. spel
Door middel van spel leren kinderen zichzelf en de wereld kennen. Ze leren op een creatieve manier omgaan met situaties die ze in ‘het echte leven’ tegen kunnen komen. Ze ontmoeten andere kinderen en leren omgangsvormen en regels spelenderwijs. Dit spelenderwijs leren draagt bij aan de sociaal-emotionele, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen.

Verbinding d.m.v. werk
Door te werken leren de kinderen basisvaardigheden zoals lezen, rekenen en schrijven. De doelen die door de overheid zijn geformuleerd in kerndoelen zijn richtinggevend voor ons onderwijs. Ondanks dat kinderen verschillen in motivatie, werktempo, werkhouding en betrokkenheid gaan wij ervan uit dat alle kinderen zullen leren. Hierbij stellen we hoge verwachtingen zodat kinderen zich zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.

Verbinding d.m.v. vieren
Met onze vieringen staan we stil bij bijzondere momenten in het leven van kinderen. Dit kunnen kleine maar ook grote gebeurtenissen zijn. We vieren zowel in de groep als met de hele school. In de groep vieren we alle mooie en belangrijke gebeurtenissen, hoe groot of klein ze ook zijn. Maar ook verdrietige gebeurtenissen krijgen daar een plekje. Met de school vieren we de algemene feesten, houden we maandopeningen en weeksluitingen waarbij kinderen met elkaar delen wat ze de afgelopen periode hebben geleerd.

De verbinding met ouders vinden we erg belangrijk. In het onderwijs aan kinderen gaan we uit van de driehoek kind-ouder-school. Deze driehoek symboliseert dat het kind centraal staat en ouders en school samenwerken om het kind zo goed mogelijk tot ontwikkeling te laten komen.

Kwaliteit

We werken effectief binnen een rijke leeromgeving.
Op De Omnibus bieden we de kinderen een veilige, gestructureerde en rijke leeromgeving die voorspelbaar is. De schoolregels zijn duidelijk en eenduidig. Alle stamgroepleiders gebruiken deze regels als basis voor hun klassenmanagement. Het leren op De Omnibus wordt zo georganiseerd dat de kinderen zo effectief mogelijk kunnen leren. Onze visie op leren, de uitgangspunten van het jenaplanonderwijs en de inzichten van de wetenschap zijn daarin leidend. Dit maakt dat we bewust kiezen voor open stamgroepen. Kinderen werken hierdoor met elkaar in de stamgroep en krijgen les in de jaargroep. In de stamgroep werken we aan de sociaal-emotionele ontwikkeling, de planvaardigheid en de zelfstandigheid van kinderen. In de jaargroep werken we aan de cognitieve ontwikkeling waarbij we uitgaan van hoge verwachtingen. In de jaargroep krijgen alle kinderen instructie waarbij de instructieprincipes van Rosenshine en daaruit volgend EDI (expliciete directe instructie) de basis zijn.

Eigenaarschap

We stimuleren kinderen om het zelf te doen, verantwoordelijkheid te voelen en te nemen.
We stimuleren kinderen voortdurend om datgene wat ze zelf kunnen, zelf te doen. Op die manier werken we niet alleen aan de zelfstandigheid maar ook aan de zelfverantwoordelijkheid van kinderen. We leren kinderen om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun leerproces- en resultaten. Door te focussen op het proces leren kinderen reflecteren op hun werk en sturen ze hun eigen leerproces. Door middel van gerichte feedback en kindgesprekken nemen we kinderen mee in hun ontwikkeling.

Onze visie

Het onderwijs op de Omnibus is gebaseerd op de drie samenhangende domeinen van Biesta:

  • kwalificatie
  • socialisatie
  • subjectivering

Kwalificatie

Kinderen leren zich kennis, vaardigheden en competenties eigen maken die nodig zijn om te kunnen participeren in de samenleving:

  • Ieder kind kan alles leren. Wij weten dat alle kinderen kunnen leren lezen, rekenen en schrijven zodat zij zich in de toekomst op eigen niveau kunnen ontwikkelen. De Omnibus creëert een veilige en positieve leeromgeving waarbij vanuit de verbinding tussen kind, stamgroepleider en ouders de ontwikkeling wordt gestimuleerd.
  • We stellen hoge verwachtingen aan kinderen. We gaan uit van de mindset dat doelgerichte inspanning en een positieve attitude het leren versterken waarbij we succeservaringen motiveren en zelfvertrouwen geven. Het geloof in eigen kunnen door zowel het kind als de stamgroepleider is hierbij van groot belang.
  • We besteden veel aandacht aan basiskennis-en vaardigheden. De belangrijkste taak van de jaargroepleider is zorgen dat de nieuwe kennis een plek krijgt, gekoppeld aan de kennis die kinderen al hebben (voorkennis). Hoe groter de kennis, hoe makkelijker het kind een bepaald probleem oplost of kritisch kan denken over een onderwerp. Op onze school zorgen we voor doelgerichte oefening en frequent directe feedback. Succeservaringen opdoen zorgt voor grote motivatie om verder te gaan.

Socialisatie

Kinderen leren om zich te verhouden tot de wereld. Ze maken kennis met tradities, omgangsvormen, normen en waarden en culturele gebruiken.
Binnen de kernkwaliteiten en grondbeginselen van onze openbare identiteit is burgerschapsvorming en integratie gefundeerd aanwezig.
We geven actief vorm aan de volgende basiswaarden:

  • vrijheid van meningsuiting;
  • gelijkwaardigheid;
  • begrip voor anderen;
  • autonomie;
  • het afwijzen van onverdraagzaamheid;
  • het afwijzen van discriminatie.

Subjectivering

Binnen het domein subjectivatie staat de persoonsvorming centraal. De doelstelling binnen dit domein gaat over het ontwikkelen van de eigen identiteit en uniciteit, het ontdekken van drijfveren en passies. Ook het verwerven van eigen autonomie en het nemen van verantwoordelijkheid is onderdeel