Jenaplanonderwijs

De jenaplanschool in deze tijd

Het onderwijsconcept

Onze school is niet alleen een openbare school maar ook een jenaplanschool. Ruim honderd jaar geleden begon professor Peter Petersen de eerste jenaplanschool. Hij wilde een school die voldoet aan de geldende leerdoelen maar die ook een leef-en werkgemeenschap is, een plek waar je leert samenwerken.
Kinderen moeten goed worden voorbereid op hun toekomst in een snel veranderende, complexe maatschappij. Kennisoverdracht neemt hierbij een belangrijke rol in, maar dit is zeker niet het enige dat wij kinderen willen meegeven. Er wordt nadrukkelijk gewerkt aan de groei van de zelfstandigheid van het kind, het leren omgaan met vrijheid en het leren zelf het werk te plannen. Verder wordt kinderen geleerd verantwoordelijk te zijn voor het (eigen) werk en hoe je op een fijne manier met elkaar omgaat. Dit alles krijgt vorm in de driejarige stamgroepen waarin wij werken.

Basisprincipes jenaplanonderwijs

De uitgangspunten voor alle jenaplanscholen zijn hetzelfde, maar elke school geeft dit op haar eigen manier weer, met haar eigen mogelijkheden en binnen haar eigen omgeving vorm en inhoud. Deze basisprincipes beschrijven hoe we tegen mensen en maatschappij aankijken en hoe je dat verbindt aan de school. Alle jenaplanscholen onderschrijven deze basisprincipes. In Nederland zijn alle jenaplanscholen verenigd in de Nederlandse jenaplanvereniging, de NJPV.
De 20 basisprincipes van het jenaplanonderwijs zijn terug te vinden in onze schoolgids.